Gay Pride nedir?

Sunum – Gay Pride Nedir?

Bazı insanlar şunu sorabilir: Gay Pride nedir? Gay Pride sırasında insanlar LGBTQIA+. topluluğunun çeşitliliğini kutlar. Bu bir araya gelme ve kim olduğumuzla gurur duyma zamanıdır.

Gay Onur Günü 28 Haziran’da, 1969 yılında Manhattan’da yaşanan Stonewall ayaklanmalarının anısına kutlanmaktadır. Bu gün, insanların bir araya gelerek cinsellikleri ve cinsiyet kimlikleriyle gurur duyduklarını gösterdikleri ve kutladıkları bir gündür.

Gay pride’ın tarihi hakkında daha fazla bilgi edinin

Gay Pride neden kutlanır?

LGBTQ+ topluluğu yüzyıllar boyunca ayrımcılığa uğramış ve baskı görmüştür. Kendilerini özgürce ifade etmelerine izin verilmedi ve istedikleri kişiyi sevemediler.

İlk Gay Pride yürüyüşü, aktivist grup Gay Liberation Front tarafından Stonewall ayaklanmalarının yıldönümünü anmak üzere 28 Haziran 1970’te New York’ta düzenlendi.

İlk eşcinsel kutlamasını kim başlattı?

İlk eşcinsel kutlaması 1869 yılında gerçekleşti.

1869’da Charles Duran adında bir adam ” Büyük Sosyal Kötülük ” başlıklı bir makale yazdı ve toplumun eşcinsellere karşı tutumunu eleştirdi. Duran eşcinsellik hakkında yazan ilk kişidir.

Farklı Gay Pride türleri nelerdir?

Birçok farklı Gay Pride kutlaması vardır. En yaygın olanları aşağıdaki gibidir:

– Gay Pride Parade

– Gay Pride March

– Festival

– Sokak Partisi

– Blok Partisi

– Geçit Töreni

Ayrıca birçok LGBTQ events throughout year

Bugün bir LGBT onur yürüyüşüne veya festivaline nasıl katılabilirsiniz !

LGBT Pride Yürüyüşü, LGBT topluluğunun mücadeleleri hakkında halkı eğitmek için mükemmel bir fırsattır.

Pride geçit törenleri dünyanın birçok şehrinde her yıl düzenlenen bir etkinliktir. Genellikle LGBT topluluğu üyeleri tarafından dayanışma göstermek, cinsel çeşitliliği kutlamak ve sivil haklar konularında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenirler.

İlk Onur Yürüyüşü Haziran 1970’te Stonewall ayaklanmalarının birinci yıldönümü anısına aktivist Brenda Howard tarafından New York’ta düzenlenmiştir.

Gay Pride’ın tarihi, önemi ve LGBTQIA eşitliği üzerindeki etkisi

The Gay Pride 1960’ların sonunda Greenwich Village’dan Central Park’a yapılan bir yürüyüşle Amerika Birleşik Devletleri’nde başladı. Yürüyüş, LGBTQIA+ topluluğuna yönelik polis tacizi ve şiddetine karşı bir protestoydu. Etkinlik günümüzde tüm dünyada kutlanmaktadır.

Haziran 2018’de New York’un ilk Onur Ayı Belediye Başkanı Bill de Blasio ve New York Şehir Konseyi Başkanı Corey Johnson tarafından başlatıldı ve Haziran 2019’a kadar kutlanacak.

|

Sharing :

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro