Cisidentity

 cisgender kimliği veya cissexuality, bir kişinin hissettiği cinsiyetin doğumda kendisine atanan cinsiyetle eşleştiği bir tür cinsiyet kimliğini ifade eden bir neolojizm dir, kişi o zaman cisgender veya cissexuality‘dir.nbsp;doğumda atanmışsa, kişi o zaman cisgender veya cissexual (cis olarak kısaltılır). Bu kelime transseksüel kelimesine karşıt olarak oluşturulmuştur.

Tanımlar

Kristen Schilt ve Laurel Westbrook cisgender  sıfatını tanımlıyor cisgender (İngilizce cisgender), ” doğuştan cinsiyeti, bedeni ve kişisel kimliği örtüşen ” bireyler için kullanılan bir terimdir ve böylece transgender terimini tamamlar.

Detaylı olarak, Julia Serano’ya göre, cissexual toplumsal cinsiyet sorunları bağlamında ” transseksüel olmayan ve her zaman fiziksel ve cinsel kimliklerinin farkında olan kişileri tanımlamak için kullanılan bir sıfattır;ve fiziksel ve zihinsel cinsiyetlerinin her zaman aynı hizada olduğunu bilen kişileri ” tanımlamak için kullanılırken cisgender kendilerini transseksüel olarak görmeyenler için kullanılan bir terimdir (daha tıbbi olan transseksüel teriminden daha geniş bir kültürel kategoridir).

Kendini erkek olarak tanımlayanlar için cis man  cis woman  cis woman  kendini kadın olarak tanımlayanlar için cis woman gibi bu terimlerin bir dizi türevi vardır.

Etimoloji

Cisgender kelimesi Latince kökenli cis- önekinden türemiştir, ” aynı tarafta ” anlamına gelir ve Latince kökenli trans- önekinin zıt anlamlısıdır.

Bu anlam, örneğin Gaule cisalpine teriminde veya kimyadaki cis-trans ayrımında bulunur. Alexandre Baril, Fransızca sözlüklerde, saf bilimlerde, cis sıfatının trans’ın zıt anlamlısı olarak kullanıldığını, ilkinin aynı tarafta olan bir elemente atıfta bulunduğunu, ikincisinin ise Latince kökeninde ” ötesinde ” anlamına geldiğini ve her iki tarafa ait bir elemente atıfta bulunduğunu açıklamaktadır. Daha genel olarak, cis’in aksine trans öneki bir dönüşümü belirtir. Cis ön eki, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet terimlerine, cinsiyet geçişi geçirmeyen kişileri belirtmek için eklenir “. Cinsiyet söz konusu olduğunda, cis- ön eki, bir kişi için cinsiyet kimliğinin doğumda atanan cinsiyetiyle aynı hizada olduğunu ifade eder.

Cis-kimliği

Cisseksizm ve cisnormativite

Detaylı makale : Cissexism and cisgenrism.

Cissexism

For Julia Serano için cis insanlar ” cisseksüel ayrıcalık ” tan yararlanırlar ve cissexism e katılırlar ki bu transfobi ile eşanlamlı olan ve tüm erkeklerin ve kadınların biyolojik olarak sırasıyla erkek ve kadın olarak doğduğunu düşünmek veya trans bireyleri cis bireylerden daha aşağı görmek anlamına gelir.

Cisnormativity

Buna ek olarak, bazı araştırmacılar cisnormativity terimini kullanmaya başlamıştır./em>, toplumsal cinsiyet çalışmalarındaki heteronormativity terimine veya cisgenrism veya cisgenrocentrism11. Sosyolog ve trans hakları aktivisti Alexandre Baril şöyle yazıyor: ” Cisgenrizm, transları etkileyen ve bazen transfobi olarak da adlandırılan bir baskı sistemidir. Yasal, siyasi, ekonomik, sosyal, tıbbi ve normatif terimlerle kendini gösterir. Sonuncusu cisgenrenormativite olarak bilinir. Cisgenrizm kavramını transfobiye tercih ediyorum, çünkü ” fobi ”  “nin patolojik ve bireysel kökenlerinden uzaklaşıyor.

Cisidentity

Origin

İnternet kullanımı

Kelime cisgenre ilk kez Usenet alt.transgendered Dana Leland Defosse13 tarafından yazılan bir gönderide. Defosse kelimeyi tanımlamıyor ve okuyucularının zaten bildiğini varsayıyor gibi görünüyor. Bir yıl sonra bağımsız olarak yeniden icat edilmiş olabilir : Donna Lynn Matthews, Usenet grubunda alt.support.crossdressing, terimi Carl Buijs’e atfediyor ve Buijs’in terimi 1995’te icat ettiğini iddia ediyor14.

Araştırmalarda kullanımı

Alman seksolog seksolog Volkmar Sigusch belki de cissexual  (Almanca’da zissexuell ) terimini bilimsel bir dergide  ilk kullanan kişidir: 1998 tarihli bir makalesinde The Neosexual Revolution, 1991 tarihli makalesini Die Transsexuellen und unser nosomorpher Blick terimin kökeni olarak gösterir15. Bu terimi 1995 yılında bir makalesinin başlığında da kullanmıştır : Transsexueller Wunsch und zissexuelle Abwehr (Transseksüel Arzu ve Cisseksüel Savunma). ” cisgender ” ve ” cissexual ” terimleri (İngilizce cisgender ve nbsp;cissexual) 2006 tarihli bir makalede kullanılmıştır Journal of Lesbian Studies16, daha sonra Julia Serano tarafından yazılan bir kitapta17, terimi İngilizce konuşan akademik ve aktivist çevrelerde popüler hale getirmiştir.

Cisidentity

Genel halk tarafından kullanımı

Şubat 2014’te Facebook kullanıcılarına cis ve cisgender dahil 52 cinsiyet kimliği seçeneği arasından seçim yapma imkanı sundu22. Terim cisgender 2015 yılında Oxford English Dictionary ye eklenmiştir23, kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı oldu

|

Share :

Beğendim :

Seviyorum loading….

|

içindep class=”jp-relatedposts-post jp-relatedposts-post1″ data-post-id=”2718″ data-post-format=”false”>

< içindep class="jp-relatedposts-post jp-relatedposts-post2" data-post-id="460" data-post-format="false">

içinde

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro