LGBT kişilikler: 26 LGBTQ kişilik

LGBT kişilikler: 26 LGBTQ kişilik

❤️️

LGBTQ kişilikler, eşit haklar için mücadele ederek ve klişeleri yıkarak toplumumuz üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur. İlk eşcinsel kurtuluş hareketlerinden günümüze kadar, bu figürler birçok alanda lider, sanatçı, aktivist ve öncü olmuştur. Bu makalede, eşitlik için mücadele ederek, sosyal engelleri yıkarak ve gelecek nesillere ilham vererek dünyayı değiştiren 26 LGBTQ figürünün hikayelerini inceleyeceğiz. Bu isimlerin ayrımcılık ve engellerle nasıl yüzleştiklerine ve çalışmalarının LGBTQ bireyler için daha kapsayıcı bir dünyanın kurulmasına nasıl yardımcı olduğuna bakacağız.

Bu LGBTQ figürlerin hikayelerini keşfederken, toplumumuzun eşit haklar ve çeşitliliğin kabulü açısından evrimine nasıl katkıda bulunduklarını göreceğiz. Ayrımcılık ve önyargıya karşı nasıl mücadele ettiklerini ve gelecek nesillere kendilerini özgürce ifade etmeleri ve kim olduklarıyla gurur duymaları için nasıl ilham verdiklerini keşfedeceğiz. Çalışmalarının LGBTQ bireyleri ayrımcılıktan koruyan yasa ve politikaların oluşturulmasına nasıl yardımcı olduğunu ve daha kapsayıcı ve destekleyici topluluklar yaratılmasına nasıl yardımcı olduklarını göreceğiz.

List of 26 LGBT Personalities:

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt

Amerika Birleşik Devletleri’nin eski First Lady’si, Birleşmiş Milletler için İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin hazırlanmasında önemli bir rol oynayan kendini işine adamış bir hayırseverdi. Beyaz Saray’da ve sonrasında geçirdiği süre boyunca sosyal aktivizmi aktif olarak destekledi. Başkan Franklin D. Roosevelt ile evliyken Eleanor Roosevelt gazeteci Lorena Hickok ile romantik bir ilişki yaşadı. Hickok, New York Times’ın ön sayfasında bir makalesi yayınlanan ilk kadındı. Aşkları yaklaşık 4.000 mektuptan oluşan bir koleksiyonda belgelenmiştir ve Eleanor Roosevelt bu mektuplarda şunları yazmıştır: “Sesini duymak ne kadar güzeldi. Jimmy çok uzakta değildi, bu yüzden sana bunun benim için ne anlama geldiğini anlatmaya çalışamadım ya da istediğim gibi ‘seni seviyorum ve sana tapıyorum’ diyemedim. Sana söylediğimi ve her gece uyumadan önce küçük cümlemizi kendime tekrarladığımı ve seni düşündüğümü unutma. “

Andy Warhol

Andy Warhol
.AA104690.dbdocumenti.210.316.254.2100.3161.RGB.

Amerikalı sanatçı, film yapımcısı ve girişimci, pop art olarak bilinen görsel sanatlar akımının en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. Açıkça eşcinseldi ve çalışmaları genellikle cinsiyet ve cinsellik temalarını araştırdı.


ayrıca okuyun: 5 simgesel queer kişilik


Frida Kahlo

Frida Kahlo

Aynı zamanda açıkça biseksüel olan yetenekli bir ressam. Eserleri, özellikle de otoportreleri, kadın cinselliği, kadın güzellik standartları ve acı gibi tabu konuları ele almasını sağladı. Resimlerinde Meksika’nın yerli kültürünü de kutladı ve bu durum Meksikalı ressam Diego Rivera’nın dikkatini çekti. Sonunda evlendiler, ancak evlilikleri sırasında Frida Kahlo’nun Josephine Baker ve Leon Trotsky gibi kadın ve erkeklerle ilişkileri oldu.

Harvey Fierstein

Harvey Fierstein

Amerikalı aktör, oyun yazarı ve senaristtir, Torch Song Trilogy filmindeki ve Broadway’deki Hairspray ve La Cage Aux Folles oyunlarındaki rolleriyle tanınmaktadır. Kendisi aynı zamanda açıkça eşcinseldir.

Nancy Cárdenas

Yazar ve yönetmen olan Nancy Cárdenas, eşcinselliğini televizyonda açıkça ortaya koyan ilk Meksikalı kişiliklerden biri olarak kabul edilmektedir. Cinsel kimliği çalışmalarının ayrılmaz bir parçasıydı; eşcinselliği ele alan şiirler ve oyunlar yazdı. Nancy Cárdenas bu satırları yazmanın yanı sıra, Meksika’da eşcinsellere karşı önyargılara karşı aktif olarak kampanya yürütmüş ve cinsiyeti ne olursa olsun herkes için eşit haklar için mücadele etmiştir.

Simon Nkoli

Simon Nkoli

Güney Afrika’daki LGBTQ topluluğunun bir kahramanı olarak kabul edilmektedir. GLOW’un (Gay and Lesbian Organisation of the Witwatersrand) kurucusu olan Simon Nkoli, ırk ayrımına karşı, LGBTQ hakları için ve HIV/AIDS ile mücadelede kampanyalar yürüttü. 1990 yılında GLOW ile birlikte Johannesburg’da ilk Gay Pride etkinliğini düzenledi. Ayrıca Güney Afrika’nın iktidardaki siyasi partisi Afrika Ulusal Kongresi’ni ülkedeki LGBTQ bireylerin haklarını resmi olarak tanımaya ikna etmeyi başardı. Beş yıl sonra Simon Nkoli HIV-pozitif olduğunu kamuoyuna açıkladı ve HIV/AIDS damgasını sona erdirmek için çalıştı.


keşfetmek için:Sinema ve medyada LGBT temsili


Rupert Everett

, My Best Friend’s Wedding ve The Next Best Thing gibi filmlerde rol almış İngiliz aktör, komedyen ve yazardır. Açık eşcinseldir.

Billie Jean King

Billie Jean King

Eski 1 numaralı Amerikalı profesyonel tenis oyuncusu. Aynı zamanda bir lezbiyen ve LGBT haklarının ve sporda cinsiyet eşitliğinin güçlü bir savunucusu.

Ifti Nasim

Gay bir Pakistanlı şair, kendi ülkesinde cinselliği nedeniyle zulüm görmekten kaçınmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Şiir koleksiyonu Narman’ın Urduca’da eşcinsellik üzerine yazılan ve yayınlanan ilk şiir olduğu söylenmektedir. Ifti Nasim ayrıca Güney Asya’daki LGBTQ topluluğunu destekleyen bir kuruluş olan SANGAT / Chicago’yu kurdu. 1996 yılında Chicago Gey ve Lezbiyen Onur Listesi’ne dahil edilmiştir.

Sylvia Rivera

Transseksüel ve cinsiyete uymayan kişilerin hakları için yorulmadan mücadele eden bir queer kraliçesi ve drag queen. Stonewall ayaklanmaları sırasında polise ilk tuğlayı onun attığı söylenir. Bu olayın ardından Marsha P. Johnson ile birlikte evsiz genç eşcinsel erkeklere barınma ve destek sağlayan S.T.A.R’ı (Street Transvestite Action Revolutionaries) kurdu. Rivera ayrıca, cinsel yönelime dayalı ayrımcılığı yasaklayan bir yasa olan Cinsel Yönelim Ayrımcılığı Yasası aracılığıyla New York’ta transseksüellerin dışlanmasına karşı mücadele etti. Bu mücadeleyi hayatı boyunca sürdürdü, hatta ölüm döşeğindeyken Empire State Pride Agenda ile transseksüellerin topluma dahil edilmesi konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.

Marsha P. Johnson

Hayatının büyük bölümünü eşit haklar için mücadele ederek geçirdi. Siyah bir transseksüel kadın ve seks işçisi olarak New York’taki Christopher Street’in travestileri ve evsiz transseksüel kadınları için bir anne figürüydü. Stonewall ayaklanmaları sırasında Sylvia Rivera’nın yanında yer aldı ve onunla birlikte S.T.A.R’ı kurdu. Marsha P. Johnson, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’lerde başlayan erken dönem eşcinsel hakları hareketinin merkezi figürlerinden biriydi.

Joséphine Baker

Caz döneminin tanınmış bir sanatçısı. Biseksüeldi ve muhtemelen Fransa’daki en başarılı Afro-Amerikan dansçıydı. Şöhretini, ayrımcılığın sona erdirilmesini savunmak için kullandı, ayrımcı mekânlarda sahne almayı reddetti ve 1963 Washington Yürüyüşü’nde konuşma yaptı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Josephine Baker Fransa için casusluk yapmış ve Alman askerlerine dans ederken kulak misafiri olduğu istihbaratı sağlamıştır.

Harvey Milk

Harvey Milk

Amerikalı bir politikacı ve San Francisco Denetleme Kurulu üyesi olarak Kaliforniya’da kamu görevine seçilen ilk eşcinsel erkek. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında kilit rol oynayan İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisiydi. Eşcinselliği nedeniyle zulüm gördü ve 1954 yılında intihar etti.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres

Amerikalı komedyen, televizyon sunucusu, oyuncu ve LGBT hakları aktivistidir. 1997’de lezbiyen olduğunu açıkladı ve o zamandan beri medyadaki en önde gelen LGBT figürlerinden biri haline geldi.

Audre Lorde

Audre Lorde

Afro-Amerikan feminist, şair ve sivil haklar aktivisti. Irk, cinsiyet ve cinsellik konularında kapsamlı yazılar yazmış ve 1970’ler ve 80’lerdeki feminist hareketin önde gelen seslerinden biri olmuştur.

James Baldwin

James Baldwin

Amerikalı yazar, şair ve sivil haklar aktivisti. Açık bir eşcinseldi ve çalışmalarında ırk ve cinselliğin kesişimi hakkında kapsamlı bir şekilde yazdı.

Oscar Wilde, 19. yüzyılın sonlarında İrlandalı açık bir eşcinsel oyun yazarı ve şairdi. Tutuklanmış ve 1895 yılında   “ağır ahlaksızlık ” suçundan hüküm giymiş ve iki yıl hapis yatmıştır.

Virginia Woolf

İngiliz yazar ve 20. yüzyılın en büyük modernistlerinden biridir. Açıkça biseksüeldi ve eserlerinde cinsiyet ve cinsellik hakkında yazdı.

Martina Navratilova

Martina Navratilova

Tüm zamanların en büyük tenisçilerinden biri olan eski Çek-Amerikan profesyonel tenis oyuncusu. Aynı zamanda lezbiyen ve LGBTQ hakları aktivistidir.

Wanda Sykes

Wanda Sykes

Stand-up komedisi, TV şovları ve filmlerdeki oyunculuk rolleri ve TV şovları için yazdığı yazılarla tanınan Amerikalı komedyen, oyuncu ve yazardır. Lezbiyen olduğunu 2008 yılında açıklamıştır.

Neil Patrick Harris

Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris, Roswell Encina ile yaptığı söyleşi sırasında ” National Book Festival Presents ” serisini açıyor, 11 Eylül 2019. Fotoğraf: Shawn Miller / Kongre Kütüphanesi…Not: Tasvir edilen kişilerin gizlilik ve tanıtım hakları geçerli olabilir.

En çok How I Met Your Mother ve Doogie Howser, MD televizyon dizilerindeki rolleriyle tanınan Amerikalı aktör, komedyen ve sihirbazdır. Tim Cook Amerikalı bir iş yöneticisi ve Apple Inc. şirketinin CEO’sudur. 2014 yılında eşcinsel olduğunu açıkladı ve bir Fortune 500 şirketinin ilk açık eşcinsel CEO’su oldu.

Laverne Cox

Laverne Cox

Amerikalı aktris ve LGBT hakları aktivistidir. En çok Netflix dizisi Orange is the New Black’teki rolüyle tanınır ve bir oyunculuk kategorisinde Primetime Emmy Ödülü’ne aday gösterilen ilk açık transseksüel kişidir.

Ellen Page

Ellen Page lgbt personalities

En çok Juno filmindeki rolüyle tanınan Kanadalı aktris ve yapımcıdır. Lezbiyen olduğunu 2014 yılında açıklamıştır.

Jodie Foster

Jodie Foster lgbtv personalities

Suçlananlar ve Kuzuların Sessizliği gibi filmlerdeki çalışmalarıyla iki Oscar kazanmış Amerikalı oyuncu, yönetmen ve yapımcıdır. çıkışını

Karl Heinrich Ulrichs

Karl Heinrich Ulrichs

Bazıları tarafından modern eşcinsel hakları hareketinin kurucu babası olarak kabul edilir. Kendisi aynı zamanda kamuoyuna eşcinsel olduğunu açıklayan ilk kişi olarak da bilinir. Alman cinsel bilimler araştırmacısı Volkmar Sigusch’a göre Karl Heinrich Ulrichs, dünya çapındaki eşcinsel hakları hareketi üzerinde belirleyici bir rol oynamış ve güçlü bir etkiye sahip olmuştur. Almanya’da bir yargıçken, meslektaşlarından birinin eşcinsel olduğunu öğrenmesi üzerine 1854 yılında istifa etmek zorunda kaldı. Daha sonra kendini eşcinsel hakları için mücadeleye adamaya karar verdi. Eşcinsellik üzerine birkaç makale yazdı ve 29 Ağustos 1867’de Münih’teki Hukukçular Kongresi’ne hitap ederek cinsel yönelimleri ne olursa olsun tüm bireyler için eşit haklar çağrısında bulundu.

Michael Dillon

lgbt personalities, Michael Dillon

Penis ameliyatı olan falloplasti ameliyatı geçiren ilk transseksüel erkektir. Ayrıca geçiş sürecinin bir parçası olarak testosteron ile hormon tedavisi gören ilk kişi olduğuna inanılıyor. Michael Dillon doktor olarak eğitim almaya devam etti ve İngiliz Donanmasında sağlık subayı olarak görev yaptı. Basın Michael’ın kadın olarak doğduğunu öğrendiğinde, medyanın ilgisinden kaçmak için Hindistan’a sığındı. Orada dini yeminler etti ve bir Budist manastırında keşiş oldu.

Bayard Rustin

Bayard Rustin

Martin Luther King Jr’ın yakın arkadaşı ve danışmanıdır ve en çok 1963’teki Washington Yürüyüşü’nü organize etmesiyle tanınır. Eşcinselliğini hiçbir zaman saklamadı ve bu nedenle Amerikan sivil haklar hareketindeki rolü küçümsendi. Muhalifler cinselliğini ona karşı kullandı ve Martin Luther King Jr. ile ilişkisi hakkında söylentiler yaymakla tehdit etti. Sonuç olarak Bayard Rustin, Martin Luther King Jr. ve Washington Yürüyüşü’ne zarar verebilecek herhangi bir tartışmadan kaçınmak için perde arkasında çalışmak zorunda kaldı. Bununla birlikte, sivil haklar ve eşcinsel hakları için çalışmaya devam etti. Ayrıca NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) içinde HIV/AIDS krizine dikkat çekilmesine yardımcı oldu.


LGBTQIA+ MAĞAZASININ ÜRÜNLERİNİ KEŞFEDİN

LGBT SHOP

THE-LGBTQIA+ SHOP

Bir LGBT bayrağına ihtiyacınız varsa bu taraftan

drapeaux lgbt

DISCOVER |


LGBT mücevherlerini keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro