TATİLLER GAY PLAJLARI

Yeni nesil onlardan uzak duruyor, arkadaşlık uygulamalarını tercih ediyor; belediyeler onları giydiriyor, mağazalar ve kokteyl barlarıyla istila ediyor. Tüm bunlara rağmen, eşcinsel plajlarının hayranları – genellikle doğacılar – bir mücadele veriyor.

VACANCES LES PLAGES GAYS

VACANCES LES PLAGES GAYS – Ile de Ré’nin en popüler iki köyü arasında yer alan, diğerlerine benzer bir Atlantik plajı. Kum tepelerinde bitki örtüsü yetişir ve güneş çıkar çıkmaz kumların üzerinde rengârenk havlular açar. Ancak buradaki fark, adayı boydan boya geçen bisiklet yollarının aksine, omuzlara akıllıca bağlanmış lacivert süveterler görmemenizdir. Adanın tek natürist plajı olan ve aynı zamanda eşcinsel plajı olarak da kullanılan Petites Folies’de külot bile göremezsiniz. Ve deniz kenarındaki tatil beldelerinde sıklıkla olduğu gibi, bu burjuva Katolik kalesinde bile, eşcinseller kendilerine güneşte küçük bir yer tutmuşlardır.

Gölde bilinmeyen

“Sezon dışında, açıkçası, çok canlı değil” diye açıklıyor. Kilometrelerce uzaktaki tek eşcinsel plajı olduğu için kaçınılmaz olarak insanları kendine çekiyor.” bilinmeyen bu gölün kenarında olduğu gibi, her yaştan erkeğin güneşlenmeye, flört etmeye ve hatta bitişikteki ormanda serserilik yapmaya geldiği bir yer.”

“Yaş ortalaması eskisinden daha yüksek, bu kesin. Ama ben de gençleşmiyorum!” diye yazıyor Christian, noktasını ağlayan bir gülen suratla noktalayarak… kuşkusuz gülerek, ama yine de uygulamaların, sanal flörtün ve oturma odasındaki kanepede mesajlar aracılığıyla senaryolu seksin ortaya çıkışına biraz ağlayarak. Peki ya yaz? “Yazın, elbette, birkaç kişi daha var, diye belirtiyor. Ama daha az gidiyorum. Daha az dikkat çeker”.

Unutulmaz bir deneyim

Christian gibi erkekler için gey plajlar güzel havalar ve turistler geldiğinde cazibesini yitiren seyir yerleridir… Ancak diğerleri için sosyalleşmek için gerekli ve özgürleştirici yerlerdir.  Ludovic* ve Matthias*, “Bir gey plajına ilk ayak bastığınız anı hayatınız boyunca hatırlarsınız” diyor.

On yıl önce, şimdi kırkına yaklaşan bu çift tatile Lizbon‘a gitti. Portekiz’in başkentine gelen diğer pek çok ziyaretçi gibi bu iki adam da Costa da Caparica plajları boyunca uzanan küçük trene binmiş ve sonuncusu olan Praia 19’da inmişler. Yıllar içinde bu natürist plaj, güneş, deniz… ve açık hava çekimleri arayan eşcinsel Lizbonlular ve Avrupalı turistler için bir zorunluluk haline geldi.

“Çam ormanına girerseniz, külotunuzu çıkarma şansınız yüksektir….”

“Cruising’in ne olduğu hakkında sadece edebi bir fikrimiz vardı ve kamusal alanda hiç çıplak kalmamıştık,  diye hatırlıyor Matthias.Gerçekten gözüm korkmuştu. Benden biraz daha rahat olan Ludovic, yüzme kostümünü oldukça hızlı bir şekilde çıkardı. Ben üzerimde tuttum. Böyle daha iyi hissediyordum. Ve sadece ben değildim. Praia 19, arkadaşlarınızla birlikte günü plajda geçirmek için de geldiğiniz bir yer: külotlarını çıkarmayan pek çok erkek var. Ondan sonra, çam ormanına giderseniz, onları çıkarma şansınız yüksektir…”.

|

|

VACANCES LES PLAGES GAYS

Yüzme kostümleri olmadan, kısıtlamalar olmadan

“Gey plajları ille de naturist değildir ve cinsel karşılaşmaları teşvik etseler de bu sistematik değildir”  diyen Emmanuel Jaurand, kıyıdaki naturist alanlara ve fiilen gey plajlarına ilgi duyan bir coğrafyacı olarak kitabında Sexualités et espaces publics: Identités, pratiques, territorialités. Tatiller, geleneksel olarak bir baskıdan, sosyal yaşamın olağan bir kısıtlamasından kaçtığımız boş zamanlardır. Eşcinsel plajları kuşkusuz kamusal bir alandır, ancak yine de başkalarının bakışlarından kaçınırız – damgalayıcı olabilen bir bakış.” Böylece sosyolog Didier Eribon’un “heteroseksüel interpellation” dediği şeyden kaçınmış oluruz.

Dahası, Grindr, Tinder ve tüm coğrafi konumlu uygulamalar çevrenizden ayrılmanıza izin vermezken, natürist bir plajda kiminle karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz. Böylece başka bir kısıtlama daha ortadan kalkar: sosyal aidiyet. Ve o zaman kimse sizin yüzme kıyafeti markanız hakkında düşünmeyecek, çünkü bir markanız olmayacak.

Tekstil, evet, ama yine de LGBTQI+

Ancak birçok ülkede -natürizme izin veren ya da vermeyen- eşcinsel plajları, özellikle şehir merkezlerinde olduklarında, “tekstil” ve ticari olmak zorundadır.  “Belki de Avrupa’nın en eşcinsel sahil beldesi olan Katalonya’daki Sitges’te bile, şehir merkezindeki plajın naturist halkı hoş karşılamadığını fark ettik, diyor coğrafyacı. Sosyalleşme, ortak bir kimliğe sahip insanlar arasındaki buluşmalar için bir alan. Plaj cinsel karşılaşmalar için bir yer olabilir, ancak yalnızca cinselliğe adanmış bir alan değildir.” Eurodance, floresan speedos ve şenlikli eşcinsellerin iffetli öpücükler ya da pakette sinsi bir el için durduğu baffle’lar, ne kadar eşcinsel olursa olsun bir sahil beldesinde asla görülmeyecek olan seksin yerini alıyor.

Belki de bu ince kumların en ünlü örnekleri Ipanema’daki Farme Plajı – 8 ve 9 numaralı gözetleme noktaları arasında -, Los Angeles, Venice’teki Muscle Plajı ve Endonezya’nın Bali adasındaki Seminyak ya da Tayland’daki Phuket plajlarıdır. Naturist plajların aksine, bu plajlar açıkça eşcinsel ya da LGBTQI+ olarak tanımlanma özelliğine sahiptir. Gözetleme noktası gökkuşağı renklerine boyanmıştır ve gökkuşağı bayrakları ana hatları işaretlemek için dalgalanmaktadır. Durum ne olursa olsun, eşcinsel dostu sahil beldesi kartını oynamak için bir sahile ihtiyacınız var.

Gay Disneyland

İzlenmesi gereken model? 1950’ler ve 1960’larda, Fire Island (“ateş adası”), Büyük Elma’nın inatla reddettiği özgürlüğü arayan eşcinsel New Yorklular için bir varış noktası olarak kendini kabul ettirdi. 1970’lerde Cherry Grove ve Pines’ın gey plajları, bir hafta sonu ya da bir kongre için natüralizm, cruising yapan ve Andy Warhol ya da Tom Bianchi tarafından ölümsüzleştirilen havuz partilerine katılan gey altın gençlerin toplanma noktası haline geldi.

Bu kaygısız tutum 1980’lerdeki AIDS kriziyle dramatik bir şekilde sona erecekti. Ancak bu efsanevi yerin özgürlük ruhunun derisine sahip olacak olan eşcinsel turizmiydi. Kokteyl barları ve yüksek fiyatlı sahil evleri, burayı toplumun her kesiminden vahşi insanların uğrak yeri olmaktan çıkarıp bir tür eşcinsel Disneyland’ına dönüştürdü. Dahası, ahlaksız plajların gökkuşağı açık hava süpermarketlerine dönüşmesi eşcinsel kıyılarını hiç bu kadar tehdit etmemişti.

Bir turizm kumarı

Örneğin Fransa’da Cannes ve Nice, eşcinsel turizmine güveniyor ve LGBTQI+ müşterilerine iyi bakıyor. Nice 2016 yılında Nice irisée etiketini oluşturdu ve bu etikette oteller, restoranlar ve LGBTQI+ ya da dost kulüpler listeleniyor. Ayrıca, plajlar: şehir merkezinde iki özel tekstil – ücretli şezlonglar, kokteyller, yemek servisi… – ve Lympia limanından biraz uzakta halka açık bir naturist olan Coco Plajı.

Bu takdir, uzun yıllar boyunca Nice sakinlerinin ve turistlerin denize bakarak eğlenmelerine izin verdi. Ancak, yerel halk için burası lezzetinin bir kısmını kaybetti.  “Artık uygulamalar olduğu için, harika açık hava sevenler dışında pek fazla insan kalmadı,  diye açıklıyor yerel halktan Kristof. Ve sonra, gün boyunca, sadece birkaç eski kızıl Niçoise kaldı”, diye sevecen bir kahkaha atıyor.

Polis turları

Emmanuel Jaurand’a göre eşcinseller belediyeler için ilgi çekici çünkü “aile halkından farklı bir tatil ritmine sahip bir müşteri kitlesi. Haziran ve Eylül aylarında daha çok gelen daha pahalı bir müşteri kitlesi… Bu da sahil beldelerinin daha az yoğun olduğu dönemleri dolduruyor. Ancak, elbette, yerel yetkililer kamusal alanda var olabilen transgresif yönü vurgulamıyorlar.”

Bu nedenle bazıları kasıtlı olarak kruvaziyer turizmi görmezden gelmeyi tercih ediyor. Coğrafyacı, belediyenin “bölgenin çekiciliğine katkıda bulunduğunun tamamen farkında olduğu” Kanarya Adaları’ndaki Playa del Inglès’i örnek gösteriyor. Ancak diğerleri yerel plajlarında bazen yaşananlardan çok daha az rahatsız ve kumullarda ya da çam ormanlarında yasalara uyulmasını sağlamak için yaz boyunca polisi devriyeye gönderiyor, hatta mahremiyeti azaltmak için sokak mobilyaları yerleştiriyor. Temas kurduğumuz bazı belediye binaları bu konudaki sorularımızı yanıtlamak istemedi.

Haro on cruising

Ama cruising aynı zamanda zaman kadar eski bir savaşı da düzenli olarak yeniden alevlendiriyor: katı doğacılar ile eşcinsel çıplaklar arasındaki savaş. Çoğu zaman, bir natürist plaj kapandığında ya da küçük bir alana indirgendiğinde, bunun nedeninin bir belediye yönetmeliğinin “uygunsuz davranışları” ya da “teşhirci” davranışları kınaması olduğunu söylemek gerekir. – kanunen yasaklanmıştır. Her ne kadar bu yasakların tek nedeni erkekler arası cinsel ilişki olmasa da (plajdaki kadınları fikirlerini sormadan süzerek kendilerini okşamaya gelen beyler de var), bazıları bundan kısmen sorumlu tutuyor.

Levantin cenneti

“Çoğu zaman birlikte yaşama nazik ve yardımseverdir, ancak kırklı yaşlarında gösterişli bir gey naturist olan Cédric’i sinirlendirir. Fransa’nın güneyindeki plajlarda birkaç yan bakışa maruz kaldım, ama bu biraz aşırıya kaçtığım içindi” diye itiraf ediyor bilmiş bir gülümsemeyle. Bu mavi gözlü, altın tenli Parisli – taşrada geçirdiği birkaç mahkumiyet sonrası günden yeni dönmüş – o zamandan beri olgunlaştı ve sadece birkaç yıl içinde Fransa’daki natüristlerin mekanı olan Ile du Levant’ın müdavimi oldu.

Toulon ve Saint-Tropez arasında yer alan bu çıplak özgürlük bölgesi, her yıl yüzlerce turisti ve giderek daha fazla eşcinselleri ağırlıyor. Tüm bunlara rağmen, burada seyir söz konusu değildir (ya da müdavimlerine göre çok azdır). Özel bir plaj da yok.

HOLIDAY GAY BEACHES

Karma mekanlar

“Daha karma mekanlara doğru bu kayış genel bir eğilim,  diyor Emmanuel Jaurand. Sosyal mekânlar için de aynı şey geçerli”. Ahlaksızlık ve toplumun cinselliklerimizi daha geniş bir şekilde kabul etmesi nedeniyle, genç nesil eşcinsel plajının amacını görmüyor.  “Bu entre-soi’ye ihtiyacım yok, diye açıklıyor 20 yaşındaki Jordan. Bir erkekle tanışmak istersem Tinder’a girerim ve arkadaşlarımla tatile gidersem yalnız kalmak isterim. Yaşlı insanların bize et parçasıymışız gibi bakmasını istemiyorum.”

“Yaşlandıkça, gey kültürünü harika yapan şeylere daha da yakınlaşıyoruz: cruising, barlar, plajlar ve hatta saunalar”

Peki ya açık havada sevişmek?“Hiç denemedim, ama bana hiç cazip gelmiyor” diye kategorik olarak gönderiyor. Peki gey plajları sadece gey dostu olmaya mı mahkum?”  TÊTU ona bu genç adamın tepkisini anlattığında Matthias, “Sanırım ben de onun yaşındayken aynı tepkiyi verirdim” diye yanıtlıyor. Ama yaşlandıkça, toplulukla, gey kültürünün tuzu biberi olan pratiklerle yeniden bağlantı kurma ihtiyacı hissediyorsunuz: cruising, barlar, gey plajları ve hatta saunalar… Sadece denemek için, böylece aptal olarak ölmezsiniz.”

HOLIDAYS THE GAY BEACHES

Vücut temsilinin ağırlığından kurtulma

Ve ikna olmuş natürist Cédric için de gözlem aynı: “Bu nesil kendini beden temsilinin ağırlığından kurtarmak istiyor. Biz de natürist bir plajda tam olarak bunu yapıyoruz. Eminim bunun tadını alabilirler.” Belki bir gün Instagram ve Grindr’ın ilk görüşte aşka ve tatil aşklarına yol açabilecek karşılaşmanın cazibesinin bir kısmını ortadan kaldırdığını da fark ederler.

HOLIDAYS THE GAY BEACHES

|

Share :

Beğendim :

Seviyorum loading….

|

içindep class=”jp-relatedposts-post jp-relatedposts-post2″ data-post-id=”3581″ data-post-format=”false”>

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro