Eşcinsel Onur Yürüyüşü’nün tarihi

Gay Pride’ın tarihçesi

Gay Pride çeşitliliği, sevgiyi ve kabulü kutlayan ikonik bir LGBT etkinliğidir. Her yıl binlerce insan bir araya gelerek kimliklerini gururla onaylayarak ve LGBTQ+ topluluğunu destekleyerek sokaklarda yürür. Bu, ayrımcılık karşısında bir neşe, dayanışma ve direniş gösterisidir.

Gay Pride-Elle’in tarihi,  Stonewall ayaklanmaları Amerika Birleşik Devletleri’nde 1969 yılında bir grup lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüelin New York’taki bir gey bar olan Stonewall Inn’i basmaya gelen polise karşı ayaklanmasıyla başladı. Pek çok kişi bunu bilmez, ancak Pride üç siyah kadın (ikisi transseksüel) tarafından başlatılmıştır: Marsha P. Johnson, Stormé DeLarverie ve Sylvia Rivera. Geçen yıl, #BlackLivesMatter hareketinin dalgasıyla birlikte, queer topluluğunun&nbspbirçok üyesi;insanlara LGBTQ+ haklarının büyük ölçüde Afrikalı-Amerikalı kadınların zorlu mücadelesi sayesinde zemin kazandığını hatırlatmak istedi.

28 Haziran 1970’te, Stonewall ayaklanmalarından bir yıl sonra, Brenda HowardNew York’ta daha önce Christopher Street Liberation Parade olarak bilinen ilk Onur Yürüyüşü‘nü düzenledi. Avrupa’da ise ilk “Gay Pride” 29 Nisan 1972’de Almanya’nın Münster kentinde gerçekleşti ve 200’den fazla kişi katıldı.

Terminolojinin kökenleri

” Gay Pride ” terimi Thom Higgins  tarafından ortaya atılmıştır, [Minnesota’da bir eşcinsel hakları aktivisti (1969+).Biseksüel bir aktivist olan  Brenda Howard  New York’taki ilk Onur Yürüyüşü’nü koordine eden çalışmaları nedeniyle  ” Onur’un Annesi “ olarak bilinir ve ayrıca Onur Günü etrafında bir hafta sürecek bir dizi etkinlik fikrini başlatmıştır. Ayrıca Howard, biseksüel aktivist Robert A. Martin (diğer adıyla Donny the Punk) ve eşcinsel aktivist L. Craig Schoonmakers ile birlikte bu kutlamaları tanımlamak için ‘Pride’ kelimesini popüler hale getirmiştir.Biseksüel aktivist Tom Limoncelli daha sonra şunları söylemiştir: “Bir dahaki sefere birisi size LGBT onur yürüyüşlerinin neden var olduğunu veya onur ayının neden Haziran olduğunu sorduğunda, onlara ‘Brenda Howard adında biseksüel bir kadın böyle olması gerektiğini düşündü’ deyin.’ ” 

Historical-context

GAY GURURUNUN ÖNCÜLERİ

Annual-reminders

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1950’ler ve 1960’lar LGBT bireyler için son derece baskıcı yasal ve sosyal bir dönemdi.Bu bağlamda, Daughters of Bilitis ve Mattachine Society gibi Amerikan homofil örgütleri modern LGBT hakları hareketinin ilk gösterilerinden bazılarını koordine etti.Bu iki örgüt, Amerikalıları LGBT bireylerin temel medeni hak korumalarından yararlanmadıkları konusunda bilgilendirmek ve hatırlatmak için “Yıllık Hatırlatmalar” adı verilen grevlere öncülük etti.Yıllık hatırlatmalar 1965 yılında başladı ve her 4 Temmuz’da Philadelphia’daki Independence Hall da gerçekleştirildi.

lgbtqia, lgbt, lgbtq, lgbtqia+ blog lgbt, blog lgbtqia+

|

” Gay iyidir&”

Zamanın LGBT karşıtı söylemi erkek ve kadın eşcinselliğini akıl hastalığıyla eş tutuyordu.Stokely Carmichael’in “Siyah Güzeldir” sloganından esinlenerek, eşcinsel sivil haklar öncüsü ve yıllık geri çağırmalara katılan Frank Kameny “Siyah Güzeldir” sloganını yarattı.nbsp;1968 de sosyal damgalamaya ve kişisel suçluluk ve honte .

Christopher Street Kurtuluş Günü

New York, Greenwich Village  Manhattan da 43 Christopher Street te bir gey bar olan Stonewall Inn e yapılan polis baskınının ardından 28 Haziran 1969 Cumartesi sabahı erken saatlerde lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireyler ayaklandı. Bu isyan ve takip eden gecelerdeki diğer gösteriler ve ayaklanmalar, modern LGBT hakları hareketinin belirleyici anı ve LGBT onur yürüyüşlerinin çok daha geniş bir kamu ölçeğinde organize edilmesi için itici güç oldu.

2 Kasım 1969’da, Craig Rodwell , ortağı Fred Sargeant, Ellen Broidy ve Linda Rhodes, New York’taki Doğu Bölgesel Homofil Örgütleri Konferansı (ERCHO) toplantısında alınan bir kararla New York’taki ilk Onur Yürüyüşünü önerdiler. Philadelphia Cream.

Philadelphia’daki ERCHO toplantısındaki tüm katılımcılar, çekimser kalan New York’taki Mattachine Society haricinde yürüyüş lehinde oy kullandı.Toplantıya katılan  Gay Liberation Front  (GLF) üyeleri Rodwell’in grubu Homophile Youth Movement in Neighbourhoods’un (HYMN) misafiri olarak oturdular. 

Yürüyüşü organize etme toplantıları

Yürüyüşü organize etme toplantıları Ocak ayı başlarında Rodwell’in 350 Bleecker Street  adresindeki dairesinde başladı. [ Başlangıçta, New York’taki Gay Activists Alliance (GAA) gibi bazı büyük kuruluşların temsilci göndermesini sağlamakta zorluklar yaşandı.Craig Rodwell ve ortağı Fred Sargeant, Ellen Broidy, Michael Brown, Marty Nixon ve Mattachine’den Foster Gunnison Jr. CSLD Şemsiye Komitesi’nin (CSLDUC) çekirdeğini oluşturdu.İlk finansman için Gunnison sayman olarak görev yaptı ve ulusal homofil örgütlerinden ve sponsorlardan bağış talep ederken, Sargeant Oscar Wilde Memorial Bookstore aracılığıyla bağış talep etti.Organizasyon komitesinin diğer üyeleri Judy Miller, Jack Waluska, Steve Gerrie ve GLF’den Brenda Howard’dı.  Yürüyüşe Pazar günü daha fazla insanın katılacağına inanan ve Stonewall ayaklanmasının başladığı tarihi işaretlemek isteyen CSLDUC, ilk yürüyüşün tarihini 28 Haziran 1970 Pazar günü olarak belirledi. [ Nisan 1970’te Mattachine NY’nin başkanlığına Dick Leitsch’in yerine Michael Kotis’in getirilmesiyle Mattachine yürüyüşüne muhalefet sona erdi. 

Christopher Street Kurtuluş Günü, 28 Haziran 1970, Stonewall ayaklanmalarının birinci yıldönümünü New York tarihindeki ilk Eşcinsel Onur Yürüyüşü olan yürüyüşle kutladı ve Central Park a kadar olan 51 bloğu kapsadı. Yürüyüş, heyecanın yanı sıra eşcinsel pankartlar ve işaretlerle şehirde yürümenin verdiği çekingenlik nedeniyle beklenen sürenin yarısından daha kısa sürdü. Yürüyüş izni yürüyüş başlamadan sadece iki saat önce verilmiş olmasına rağmen, yürüyüşçüler izleyicilerden çok az dirençle karşılaştı. The New York Times yürüyüşçülerin yaklaşık 15 blok boyunca tüm caddeyi işgal ettiğini bildirdi (ön sayfa). The Village Voice‘un haberi olumluydu ve ” bir yıl önce Stonewall Inn’e yapılan polis baskınından sonra ortaya çıkan cepheden direnişi ” tanımlıyordu. ]Ayrıca Christopher Caddesi’nde de bir gösteri vardı.

lgbtqia, lgbt, lgbtq, lgbtqia+ blog lgbt, blog lgbtqia+

Propaged

The Visby police house Stockholm onur haftası sırasında LGBT onur bayrağını sergiliyor, 2014.

27 Haziran 1970 Cumartesi günü Chicago Gay Liberation, Washington Square Park (” Bughouse Square “)’tan Water Tower ‘a bir yürüyüş düzenledi;başlangıçta planlanan güzergah olan Michigan ve Chicago caddelerinin kesiştiği noktada toplandı ve daha sonra katılımcıların çoğu doğaçlama bir şekilde Civic Center Plaza’ya (şimdiki Richard J. Daley) yürüdü. Daley)   Bu tarih, Stonewall etkinliklerinin Haziran ayının son Cumartesi günü başlaması ve organizatörlerin Michigan Caddesi’nden alışveriş yapan maksimum sayıda kişiye ulaşmak istemeleri nedeniyle seçilmiştir. Chicago’daki sonraki geçit törenleri, başka yerlerdeki birçok benzer geçit töreninin tarihiyle çakışacak şekilde Haziran ayının son Pazar günü gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, aynı hafta sonu, Amerika Birleşik Devletleri’nin batı kıyısındaki eşcinsel aktivist gruplar Los Angeles’ta bir yürüyüş ve San Francisco’da bir yürüyüş ve “Gay-in” düzenlediler.

Ertesi yıl, Boston , da Gay Pride yürüyüşleri düzenlendi;Dallas , Milwaukee , Londra , Paris , Batı Berlin ve Stockholm .1972’de katılımcı şehirler arasında Atlanta , Brighton , Buffalo , Detroit , Washington DC , Miami ve Philadelphia ,   ve San Francisco.

Frank Kameny çok geçmeden Stonewall ayaklanmalarının getirdiği önemli değişimi fark etti. 1950’lerde eşcinsel aktivizminin bir organizatörü olarak, heteroseksüelleri eşcinsellerin kendilerinden farklı olmadığına ikna etmeye çalışarak ikna etmeye alışkındı.Sadece beş yıl önce o ve diğerleri Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Independence Hall’un önünden geçerken amaçları Amerikan hükümeti için çalışabilecekleri izlenimini vermekti.O zaman Kameny ile birlikte on kişi yürümüştü ve niyetleri konusunda basına herhangi bir uyarıda bulunmamışlardı. 1969’daki Yıllık Hatırlatma’ya katılanların sayısı karşısında şaşkına dönmüş olsa da, daha sonra şu gözlemde bulundu: “Stonewall sırasında ülkede elli ila altmış eşcinsel grubumuz vardı. Bir yıl sonra en az bin beş yüz oldu. Yıllar sonra, sayılabildiği kadarıyla, iki bin beş yüz oldu. 

Kameny’nin ayaklanmalardan sonraki tutum değişikliğine verdiği tepkiden duyduğu pişmanlığa benzer şekilde, Randy Wicker da utancını ” hayatının en büyük hatalarından biri ” olarak tanımlamaya başladı. Uzun yıllar boyunca bu tür muamelelerin tartışmasız kalmasına izin verildikten sonra, eşcinsellerin polise karşı savaşma görüntüsü, “birçok eşcinsel arasında beklenmedik bir ruh uyandırdı”.1965’teki yürüyüşleri fotoğraflayan Kay Lahusen 1969’a kadar bu hareket genellikle eşcinsel ya da homofil hareketi olarak adlandırıldı… Birçok yeni aktivist Stonewall ayaklanmasını eşcinsel kurtuluş hareketinin doğuşu olarak görüyor. ” ” 

années 1980 et 1990

San Francisco gay pride 2018

1980’lerde Stonewall İsyanı anma törenlerinde büyük bir kültürel değişim yaşandı. Daha önceki, daha gevşek popüler yürüyüşler ve geçit törenleri, eşcinsel topluluğunun daha organize ve daha az radikal unsurları tarafından üstlenildi.Yürüyüşler, topluluğun daha muhafazakar üyelerinin baskısıyla isimlerinden ” Liberation ” ve ” Freedom ” kelimelerini çıkarmaya başladı ve bunların yerine ” Gay Pride ” felsefesiyle değiştirildi (San Francisco’da eşcinsel geçit töreninin ve kutlamanın adı Gay Freedom Day Parade den Gay Pride Day Parade e 1994 yılına kadar değiştirilmedi).Eşcinsel özgürlük hareketinin devrimci sembolleri olan Yunan lambda sembolü ve pembe üçgen dosyalandı ve daha radikal başlangıçları ile sembolik bir süreklilik sunan Gay Pride hareketine veya Pride’a dahil edildi&nbsp.nbsp; Pembe üçgen aynı zamanda Amsterdam da bulunan ve eşcinsellikleri nedeniyle zulme uğrayan tüm gey ve lezbiyenleri anan  homomonument e de ilham verdi.

LGBT Onur Ayı

HBT mitingi Carmel, Haifa , Israel on Silikon Vadisi’nde NASA onur etkinliği

LGBT onur ayı, ABD’de 1969 yılının Haziran ayı sonunda gerçekleşen Stonewall  ayaklanmalarını anmak için düzenlenir. Sonuç olarak, bu ay boyunca LGBT bireylerin dünyada yarattığı etkiyi tanımak için birçok onur etkinliği düzenlenmektedir.

|

Üç ABD başkanı resmi olarak Onur Ayı ilan etmiştir.İlk olarak Başkan Bill Clinton 1999 ve 2000 yıllarında Haziran ayını “Gey ve Lezbiyen Onur Ayı” ilan etti.Ardından 2009’dan 2016’ya kadar görevde olduğu her yıl Başkan Barack Obama Haziran ayını LGBT Onur Ayı ilan etti. Daha sonra Başkan Joe Biden 2021’de Haziran ayını LGBTQ+ Onur Ayı ilan etti.Donald Trump 2019’da LGBT Onur Ayını tanıyan ilk Cumhuriyetçi başkan oldu, ancak bunu resmi bildiri yerine tweet ile yaptı. 

2012’den itibaren, Google LGBT ile ilgili arama sonuçlarını her Haziran ayında farklı gökkuşağı renkli desenlerle gösterdi.  2017’de Google, dünyanın dört bir yanındaki Gay Pride yürüyüşlerini görüntülemek için Google Haritalar’a gökkuşağı renkli sokaklar da ekledi. 

Haziran ayında oturumda olmayan birçok üniversitede, LGBT gururu Nisan ayında kutlanır ve bu da ” Gaypril ” olarak adlandırılır. 

Şubat, Ağustos, ve Eylül ayları da dahil olmak üzere birçok yerde farklı zamanlarda onur kutlamaları yapıldığından, onur ayı uluslararası düzeyde tanınmamaktadır.ABD dışında Haziran ayı giderek artan bir şekilde Onur Ayı olarak kabul edilmektedir. 

Bir Arap monarşisinin tarihinde ilk kez, BAE’deki diplomatik elçilikler 2021 Onur Ayını kutlamak için gökkuşağı bayrağını göndere çekerek LGBTQ topluluğunu destekledi. BAE’deki Birleşik Krallık Büyükelçiliği, Twitter’da Union Jack ile birlikte Onur bayrağının bir fotoğrafını yayınlayarak “Birleşik Krallık’ın çeşitliliğinden ve eşitlik, kapsayıcılık ve özgürlük değerlerimizden gurur duyduklarını” söyledi.Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ABD Büyükelçiliği de Abu Dabi’deki konutunun üzerinde dalgalanan Amerikan ve Pride bayraklarının fotoğrafını yayınlayarak “herkesin onurunu ve eşitliğini” desteklediğini belirtti. Bu hareket dikkat çekici olsa da, internette tepkiyle karşılaştı ve sosyal medyada yerel halk tarafından geniş çapta eleştirildi. Birçoğu bunu  saygısızlık  ve  hakaret  olarak nitelendirdi. 

Eleştiri

LGBT topluluğunun içinden ve dışından Onur Yürüyüşü etkinliklerine karşı eleştiri ve protestolar var.Bob Christie’nin belgeseli Beyond Gay: The Politics of Pride farklı ülkelerdeki eşcinsel onur etkinliklerini yerel muhalefet bağlamında değerlendiriyor.

|

Hükümetlerin girişimleri ve eleştirileri

Brezilya

Gay Pride in São Paulo.LGBT dergisi The Advocate Jair Bolsonaro yu Brezilya’nın en büyük homofobiği olarak nitelendirdi. 

Ağustos 2011’de Sao Paulo şehrinin sağcı Demokrat Parti li belediye meclis üyesi Carlos Apolinário, Aralık ayının üçüncü Pazar günü “Heteroseksüel Onur Günü” düzenlenmesi ve desteklenmesi için bir yasa tasarısına sponsor oldu.Evanjelik bir Protestan olan Apolinário, geçit töreninin amacının “aşırılıklara ve ayrıcalıklara karşı mücadele etmek” olduğunu söyledi.Grupo Gay da Bahia ve İşçi Partisi üyeleri ise “ayrımcılık ve önyargı olasılığını” güçlendirdiği gerekçesiyle tasarıya karşı çıktı. ] Tasarı yine de belediye meclisinden geçti, ancak belediye başkanı Gilberto Kassab ın imzasını alamadı.

Correio 24 horas gazetesinin haberine göre Brezilyalı bir fotoğrafçı, 16 Ekim 2011 tarihinde Bahia eyaletinin Itabuna kentinde düzenlenen eşcinsel onur yürüyüşüne katılan iki gence saldıran polis memurlarının fotoğraflarını silmeyi reddetmesi üzerine tutuklandı.Notícias de Ipiau web sitesine göre, Bené olarak bilinen Ederivaldo Benedito, fotoğraflarının çekildiğini fark ettikten kısa bir süre sonra dört polis memurunun kendisini fotoğrafları silmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.Bené bunu reddedince, polisler fotoğraf makinesini geri vermesini emrettiler. Fotoğrafçı yine reddedince, polis onu saygısızlıkla suçladı ve ifade verene kadar 21 saatten fazla hapiste tuttu. Şef Marlon Macedo’ya göre polis, fotoğrafçının işlerine müdahale ettiğini, kimliğinin olmadığını ve hareket etmesi istendiğinde saldırganlaştığını iddia etti.Bené iddiaları reddetti,

İspanya

2008 yılında biyografi kitabı için verdiği bir röportajda, La Reina muy cerca (The Queen Up Close) adlı biyografi kitabı için İspanyol gazeteci ve yazar Pilar Urbano , İspanya Kraliçesi Sofia LGBT gururunu onaylamadığını ifade ederek tartışmalara yol açtı.Bu, kraliyet ailesinin bir üyesi olarak resmi görevlerini aşmasının yanı sıra, eşcinsel birlikteliklerden “matrimonio” (evlilik) olarak bahsetme biçimiyle İspanyol evlilik yasasını kınamasıydı.Kraliçe Sofia, ” Straight Pride ” sloganını kullanmadan, doğrudan heteroseksüellerin LGBT topluluğunun Gay Pride yürüyüşleri için yaptığı gibi sokaklara dökülmesi halinde, eski kolektifin Madrid’i hareketsiz hale getireceğini söyledi.

İspanya Kraliyet Hanedanı röportajın yayınlanmasını onaylamış ve Pilar Urbano röportajın kaydını paylaşmayı teklif etmiş olsa da, Kraliçe Sofia ve Kraliyet Hanedanı söz konusu yorumları yalanladı

Türkiye

Istanbul Pride Solidarity in Berlin , Almanya, 2018

2015 yılında polis, LGBT onur yürüyüşünü göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak dağıttı. 

2016 ve 2017’de İstanbul Valiliği güvenlik ve asayiş endişelerini gerekçe göstererek LGBT onur yürüyüşüne izin vermedi. 

Uganda

2016 yılında Uganda polisi başkentte düzenlenen bir eşcinsel onur etkinliğini engelledi.Uganda’da eşcinsel eylemler yasadışıdır.

En groupe

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
TRY Türk lirası
EUR Euro